ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΚΡΕΜΗ-ΛΙΑΔΗ

Η Αντωνία Γκρέμη-Λιαδή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γνώσεις αγγλικής γλώσσας και διαχείρισης εφαρμογών Η/Υ. Στα σχολικά της χρόνια είχε διακριθεί σε τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό «Θεολογία» υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τον κ. Γ. Στείρη. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Άνθρωπος και φύλο στην πρώιμη χριστιανική γραμματεία» (www.ecclesia.gr). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Βυζαντινή Φιλοσοφία, τους κλάδους της Ηθικής και της Μεταφυσικής και σε θέματα όπως το πρόσωπο, η ταυτότητα, οι θεωρίες φύλου κ. ά.

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris-I, Pantheon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στις κοινωνικές ταυτότητες και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε άλλα πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια ιδιωτική και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση.

ΘΑΝΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ

Ο Θάνος Μπινιάρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ως ομιλητής στο 1ο Πανελλήνιο Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα το 2016 και στο πλαίσιο των εργασιών της Euroclassica σε συνεργασία με την Ομηρική Ακαδημία στις Οινούσες το 2019. Από το 2018 είναι φοιτητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φιλοσοφία", με κατεύθυνση Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Ιδεών του Τμήματος Φιλοσοφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΗΚΟΥ

Η Μήκου Μαριάννα είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων, όπως «Η Απώλεια Σημαντικού Άλλου» και «Ψυχοθεραπεία. Μεθοδολογία και Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας Βασικών Θεραπευτικών Προσεγγίσεων». Έχει παρουσιάσει, επίσης, εργασίες της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με κατεύθυνση «Ιστορία της Φιλοσοφίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΝΙΩΚΟΣ

Ο Γεώργιος Μπανιώκος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και αναλυτής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας του Hellenic American University και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορία της Φιλοσοφίας» του Τομέα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης όπου διοργάνωσε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μετάφρασε επίσης από τα αγγλικά στα ελληνικά για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Focusing το βιβλίο του Campbell Purton “Προσωποκεντρική θεραπεία - Η focusing-βιωματική προσέγγιση”. Είναι μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου (L’ Internationale des Forums du Champ Lacanien), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της ερευνητικής ομάδας “ Φιλοσοφία-Tέχνη-Θεραπεία” του Τομέα Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2016 δημιούργησε τη  Μέριμνα Εαυτού, μια ηθικο-αισθητική πρωτοβουλία κλινικού προβληματισμού που διερευνά και παρουσιάζει πρακτικές γύρω από τη διαμόρφωση μιας τέχνης του βίου. H Μέριμνα Εαυτού έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Α’ Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας στη Ρόδο. Έχει επίσης πραγματοποιήσει ομιλίες, επιστημονικές ανακοινώσεις και εργαστήρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων (ΟΠΑΝΔΑ), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Θέατρο Πορεία, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χίου (Euroclassica), στην Πανεπιστημιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15) και στο Καφενείο του European Village στην Ακαδημία Πλάτωνος.

ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΙΓΚΟΥ

Η Μαρία Ελισάβετ Πίγκου είναι τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Φιλοσοφίας, με κατέυθυνση: Ιστορία της Φιλοσοφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολόγίας- κατεύθυνση Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών 2018. Απόφοιτη του τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας και φιλολογίας, με κατεύθυνση στην ιταλική γλώσσα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 2005. Γνωρίζει Αγγλικά (Michigan Proficiency Certificate 2018), Ιταλικά, Ισπανικά. Εργασιακή εμπειρία σχετική με social animation: βοηθός παραγωγής στο Φεστιβάλ Νάξου (προώθηση εικαστικών τεχνών) και συμμετοχή στο φεστιβαλ  Philosophy festival in Greece (προώθηση φιλοσοφίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Ιταλίας σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδα).

ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΠΙΠΠΗΣ

Ο Λάμπρος Κ. Πιππής γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία - Βόλου το 1966. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής: Η  Εικονολογία και η Αισθητική στο έργο του WalterBenjamin. Αποφοίτησε με Άριστα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση: «Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Ιδεών» και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο: Η Αισθητική του ανεπαίσθητου στο Σχέδιο Εργασίας περί Στοών του Βάλτερ Μπένγιαμιν. Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση: Ελληνικός Πολιτισμός. Άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικούς τόμους και περιοδικά, ενδεικτικά στα: Έλευσις (Τρίμηνη Πολιτιστική Έκδοση Λόγου, Τέχνης και Ιστορίας), Οροπέδιο (Περιοδική έκδοση πολιτισμού), περιοδικό: Κορέκτ (εκδ. Νεφέλη). Γνωρίζει Αγγλικά (Άριστη γνώση -C2), Γαλλικά και Γερμανικά.